Ankara’dan Sahneler Sergisi

1 - 18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Uğur Kavas Ankara’dan Sahneler isimli sergi siz değerli sanatseverle buluşuyor. Sergide Ankara’da çekilmiş, filmlere ait afişler ve belgesel gösterimlerinin yer aldığı seçkide sizlerle bir araya gelmenin heyecanını yaşıyoruz.

Sokağın doğal olduğu, dostluğun sahici olduğu, sevimli ve geri gelmez bir çağı, altın bir çağı imgeleyen o sinemada; Ankara’nın payına düşenleri hak teslimi olarak gerçekleştiren bu değerli çalışma, 1920’lerden bugüne hem sinemamızı, hem sinema tarihimizi hem de Ankara’mızı daha iyi anlamaya vesile olacaktır. Bu çok yönlü, incelikli, bin dikkat gerektiren çalışmaya emek katan Uğur Kavas’a bizimle paylaştığı bu koleksiyon için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ankaralı filmleri gün yüzüne çıkarmak adına 2014’ten bu yana üzerinde çalıştığım ve daha önce iki baskı şeklinde kataloglaşan araştırma sürecim ‘‘Ankara’dan Sahneler’’ adıyla Çankaya Belediyesi tarafından sergileştirildi ve hazırlanan bu basılı yayımla da umuyorum ki arşivlerde yerini alacak. Ankara’nın ünlü portre ustası rahmetli Osman Darcan’ın oğlu Mete Darcan ile yolumun kesişmesi, bir yıl süren sıkı bir çalışma ile Osman Bey’in muhteşem arşivinin gün yüzüne çıkması, altı yıllık sürecin başlangıcıydı.

Mete Darcan’ın, çok sayıda fotoğrafla bana gelmesi üzerine yaptığımız bir depo temizliğinde gün yüzüne çıkan fotoğraflar, Ankara’da çekilen ilk film olan Kaderin Mahkûmları ile ilgili lobi tanıtım fotoğraflarıydı. Hali hazırda Ankara üzerine çalışıyor ve kitaplar yazıyorken, bu fotoğraflar ilgimin Ankara’da çekilen filmlere kaymasına sebep oldu. Merakımı gidermek için kaynakları araştırdım, bu konuda toplu olarak yapılan bir çalışmanın olmadığını gördüm ve bunun üzerine odaklandım. Bu alanda çalışanlara bir rehber olabilir düşüncesi ile hazırladığım Ankara’dan Sahneler ve Kaderin Mahkûmları adlı katalog çalışması iki baskı olarak yayımlandı.

Arşiv çalışması kapsamında 1925-2019 yılları arasında yapılan 52 filme, 1968-2008 yılları arasında TRT’nin yaptığı Ankara konulu 47 belgesele, yine TRT’nin 2015 yılına kadar yaptığı Ankara’da geçen 17 diziye ulaşabildik. Sayılar ne yazık ki çok az. Ankara’nın ülkenin başkenti olarak daha ön planda olması, şehrin filmlerde plato olarak daha çok kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Sektörün kaynak sağlayıcılarının İstanbul’a yoğunlaşması, tabii olarak sinemanın ‘‘konfor alanının’’ dışına çıkmasının önünde engel oluşturuyor. Film endüstrisinin mekânsal anlamda da farklı bir perspektif geliştirebilmesinde fayda olacaktır.
Bizlerin ulaşabildiklerinin dışında, sahiplenilmeyi bekleyen çok daha fazla kaynak/ veri olduğunu düşünüyorum. Genç araştırmacılara bu yüzden çok iş düşüyor. Merak etmek ve sabırla araştırmak gerekiyor. ‘‘Ankara’dan Sahneler’’ sergisinde üç kategoriye ayrılmış filmlerin yanı sıra Ankara belgeselleri ve araştırmalarım sonucu ulaştığım görseller/materyaller yer aldı; Ankaralılara sunuldu. Süreç boyunca arşivlerini ve bilgilerini benimle paylaşarak bana katkı sağlayan dostlara vesileyle bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Birikiminden her zaman yararlandığım, önerileriyle beni yönlendiren değerli ağabeyim Turan Tanyer’e, Muzaffer Evci’ye, Cengiz Kahraman’a, Meltem Çolak’a, Enver Arcak’a, Emre Budak’a, Cabbar Yıldız’a, Semih Taytak’a, Ahmet Boyacıoğlu’na, Tuğrul Öztürk’e, yol arkadaşım Sabahattin Ergin’e ve bu emeği ‘‘Ankara’dan Sahneler’’ sergisine dönüştüren Çankaya Belediyesine sonsuz teşekkürler…

Uğur Kavas

2001 - İtiraf

2006 - Ankara Cinayeti