NAZIM'LA 120 YIL

13 Ocak - 6 Şubat 2022
Açılış Tarih ve Saati: 13 Ocak 2022 - 18.30

İbrahim Demirel’in Küratörlüğünde Nazım’la 120 Yıl Sergisi

Kurulduğu yıldan beri pek çok Nazım Hikmet etkinliğine ev sahipliği yapan Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, büyük şairin 120. doğum günü nedeniyle, yeni bir etkinliği sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Şairin bunca yıldır dilden dile, gönülden gönüle, ülkeden ülkeye dolaşan şiirleri pek çok sanatçıya ilham verdi. Kimi zaman bir filme, bir kitaba konu, bir şarkıya söz oldu; kimi zaman resim oldu tuvallere yansıdı, kimi zaman takvimlerde yaşadı, yaşatıldı.

Nazım’ı yaptığı işlerle yaşatan sanatçılardan biri de fotoğraf sanatçısı İbrahim Demirel.

İbrahim Demirel’in yolunun Nazım’la kesişmesi 70’li yıllara dayanıyor. O günlerin zorlu siyasal ve toplumsal atmosferi içinde Demirel, Anadolu’da çektiği fotoğrafların üzerine, başta Nazım Hikmet olmak üzere diğer pek çok toplumcu şairimizin dizelerini yerleştirerek bir dizi kartpostal yayınladı ve bunların geniş kitlelere yayılmasını sağladı.

Ardından da, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980 yıllarında, yine grafik tasarımlarını kendisinin yaptığı Nazım’ın fotoğraflarından oluşan takvimler bastı. Birçok engellemelere karşı takvimlerin dağıtımını yaptıktan sonra zor süreçler atlattı. İşte şimdi bu çalışmalar, İbrahim Demirel’in arşivinden çıkarak bir kez daha izleyiciyle buluşuyor. Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi de bu büyük şairi 120. doğum gününde ağırlamanın gururunu yaşıyor.

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi bu etkinlik kapsamında ayrıca, bugüne kadar Nazım Hikmet’i tuvallerine yansıtmış olan sanatçıların bir resim sergisine de ev sahipliği yapıyor. Asuman İnceayan, Babür Pınar, Kayıhan Keskinok, Müslüm Teke, Nilgün Atalay, Nilgün Sipahioğlu Dalay, Nilüfer Atalay, Öznur Atalay Özgür, Sema Sanal, Şafak Sırcan, Şükran Ersoy, Yasemin Coşkun ve Ziya Buyuk’un farklı teknikler kullanarak oluşturdukları sergi, 13 Ocak - 06 Şubat 2022 tarihleri arasında siz değerli sanatseverler ile buluşuyor.